Els últims anys s'ha multiplicat la instal·lació d'estacions meteorològiques, sensors de sòl i plantes en les principals regions vitivinícoles espanyoles. Aquest esforç resulta imprescindible per a mitigar els efectes del canvi climàtic en la quantitat i qualitat del cultiu, però la situació actual genera algunes deficiències o febleses estructurals que el projecte OPEN-DIGIVINE d’INNOVI pretén abordar i així complir amb els objectius de reducció de fitosanitaris i fertilitzants exigits per la UE el 2030.
Un dels principals obstacles amb els quals es troba en l'actualitat la digitalització de les vinyes, malgrat existir una àmplia xarxa de punts de recollida, és la gran variabilitat en les fonts de dades i la incompatibilitat entre els diferents formats existents. Des d’INNOVI es treballa en OPEN-DIGIVINE que es vol definir com una base de dades oberta entre les estacions público-privades, i els sistemes d'anàlisis de dades destinades a la millora de la gestió de fitosanitaris, hídrica o la creació de sistemes d'alertes, entre altres aplicacions.
En el projecte OPEN-DIGIVINE coordinat per Innovi hi participa també el Clúster AERTIC de La Rioja, i les empreses Encore Lab SL, TAMIC, De Haan Altés SL, Roqueta Origen SL, LA Fundació Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i l’Associació de Defensa Vegetal de Sant Llorenç - Penedès Superior.
L'objectiu principal del projecte OPEN-DIGIVINE i del consorci que el lidera, coordinat per INNOVI, és la implantació d'una xarxa oberta de dades incorporades a partir del major nombre possible d'estacions meteorològiques i sensors de sòl i planta, tant públiques com privades, localitzades en vinyes d’Espanya. D'aquesta manera, es pretén emmagatzemar en una base de dades única i quedar a la disposició de tots els sistemes de suport i dels usuaris. A més, es validarà el potencial d'aquesta base de dades en el cas específic de prevenció de la infecció de malalties fúngiques en una primera fase que després incorporarà la gestió hídrica en les zones en les quals està permès el reg. La part innovadora d’OPEN-DIGIVINE consistirà no sols en el càlcul del risc sinó en la modificació del comportament del model per a reflectir els tractaments aplicats contra la malaltia.
Des d'INNOVI amb aquest projecte es vol aconseguir una millor optimització de la gestió de la vinya, amb un millor control fenològic i climàtic de la vinya, el que farà poder predir d'una manera més precisa el moment ideal per a tractar i alhora reduint l'ús de fitosanitaris.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris